sobota, 10 stycznia 2015

Bagietki francuskie


Bagietka to klasyczne pieczywo z Francji wykonane z białej mąki.Początki bagietki sięgają połowy XVIII wieku,kiedy to paryska arystokracja zapragnęła nacieszyć swoje podniebienia czymś bardziej delikatnym niż szorstki chleb.Wąska ,delikatna bułka okazała się być idealną dla tamtejszej arystokracji.
Produktem dostępnym dla wszystkich była dopiero pod koniec XIX wieku.
Choć nie jadłam bagietki prosto z Francji to postaram się aby była do niej podobna :)

Zapraszam :)

Przepis na 3 bagietki o długości 30cm

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 380ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 20g drożdży
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Wlewamy wodę z drożdżami i zagniatamy ciasto.Ciasto będzie kleiste więc należy podsypywać mąką. Ciasto podzielić na 3 równe części i uformować wałek o długości 30cm. Przygotowane bagietki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy między nimi) i odstawić do wyrośnięcia na 45min. Po tym czasie za pomocą noża na każdej bagietce robimy 5 ukośnych nacięć i posypujemy mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni funkcja góra-dół i na sam dół piekarnika ustawiamy miskę z wodą. Bagietki pieczemy 25min na złoto-brązowy kolor.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. My nigdy nie pogardziłybyśmy domowym pieczywem :D A już na pewno tak pięknie i smakowicie wyglądającym :)

    OdpowiedzUsuń