piątek, 12 grudnia 2014

Strucla drożdżowa z jabłkami i powidłami śliwkowymi


Zanim rozpoczęłam pieczenie strucli musiałam zaczerpnąć informacji czym tak naprawdę różni się słowo STRUCLA od słowa STRUDEL. Nie którzy mylą te pojęcia myśląc,że znaczą to samo...otóż nie.
Strucla pochodzi z języka niemieckiego der strietzel i wg słownika PWN oznacza podłużną,słodką bułkę drożdżową,nadziewaną powidłami,makiem itp. Natomiast słowo Strudel oznacza kruche,wielowarstwowe ciasto deserowe (podobne do półfrancuskiego) najczęściej ze słodkim nadzieniem jabłkowym,wiśniowym. Najczęściej jest kojarzone z kuchnią austriacką-wiedeńską.
Moja strucla jest zrobiona z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym. Niezwykle aromatyczna,mięciutka z dużą ilością rodzynek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka...na jednym kawałku się nie kończy :)
Zapraszam:)


CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 70g rozpuszczonego masła
  • 250ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 2 jajka wielkość L
    NADZIENIE JABŁKOWE Z POWIDŁAMI:
    • 2 duże jabłka
    • 150g rodzynek
    • 1 łyżka cynamonu
    • 100g cukru
    • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
    • 4 łyżki rozpuszczonego masła
    Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na samym końcu wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt (u mnie wielkość 50 cm x 40 cm) i środek smarujemy powidłami śliwkowymi zostawiając odstęp ok.2 cm z każdego boku. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę,dodajemy cukier,cynamon i rodzynki. Dokładnie mieszamy.Na powidła nakładamy nadzienie jabłkowe i zwijamy jak roladę. Końce zawijamy pod spód. Wierzch polewamy połową rozpuszczonego masła.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 10minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez ok.25-30 minut. Ciepłą struclę polewamy resztą masła i posypujemy obficie cukrem pudrem.

    Smacznego :)






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz