sobota, 27 grudnia 2014

Łabędzi Puch


Łabędzi puch...ciasto przez wszystkich wychwalane na forach i blogach. Postanowiłam upiec to ciasto i przekonać się czy faktycznie jest takie dobre. I tu jest pies pogrzebany...ciasto okazało się wyśmienite! Jest dobre a nawet bardzo dobre. Delikatne z puszystą masą kokosową ,niczym puch. Niestety byłam zawiedziona z upieczonego biszkoptu,ponieważ mimo zapewnienia na stronie,że ciasto ładnie wyrasta u mnie się to nie sprawdziło i zamiast przekroić biszkopt na pół postanowiłam jedną cześć zastąpić herbatnikami. Być może gdyby zostało upieczone w mniejszej blaszce to byłoby idealne ale zrobiłam wersję podaną w przepisie.
Wzorowałam się na przepisie podanym na stronie "przepisy Joli"
Ciasto na blachę o wymiarach ok.33 cm x 22 cm

BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy już łyżką do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.Dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni funkcja góra-dół przez ok.35 minut do tzw.suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy i studzimy. Ostudzony biszkopt odrywamy delikatnie od papieru i kroimy poziomo na dwa równe kawałki. Jeżeli biszkopt wyjdzie Wam niski nie zalecam go kroić i wtedy świetnie sprawdzą się herbatniki jako pozostała warstwa biszkoptu.

MASA BUŁKOWO-KOKOSOWA:
  • 3 bułki kajzerki
  • 750ml mleka
  • 200g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 200g wiórek kokosowych
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
Bułki namoczyć w 500ml mleka i pozostawić do momentu aż bułki będą całkowicie miękkie. Miękkie bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do zagotowanego mleka dodajemy rozdrobnioną w mleku bułkę (razem z tym mlekiem w którym moczyła się bułka) oraz wiórki kokosowe. Wszystko razem gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy  bułkowej. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na 3 części (dwie większe części i jedna mniejsza).

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 600g dżemu z czarnej porzeczki
  • herbatniki
Na pierwszym blacie biszkoptu równomiernie rozprowadzamy połowę dżemu jagodowego. Na dżem wykładamy 1/3 masy bułkowej,przekładamy drugim biszkoptem lub układamy warstwę herbatników i smarujemy pozostałą częścią dżemu. Na dżem wykładamy drugą porcję masy i na sam wierzch ponownie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a nawet całą noc.

Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. My byśmy wszędzie ładowały wiórki kokosowe :D
    Ślinka cieknie na sam widok :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteście niesamowite,uwielbiam Was :) u mnie kokos to number one :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szczerze...też byłam ciekawa jak zobaczyłam przepis :) a efekt naprawdę rewelacyjny :)

      Usuń
  3. Ta masa z kajzerek doprawdy mnie intryguje... Muszę kiedyś takie upiec :) Tobie wyszło zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń