wtorek, 16 grudnia 2014

Sernik makowo-migdałowy z sosem wiśniowym


Od dawna chodziły za mną wiśnie,które miałam zamiar zastosować w serniku. Nie wiedziałam tylko jak się do tego zabrać żeby nie wyszedł zwykły sernik z wiśniami. Postanowiłam także dołożyć mak,migdały i powstało takie cudo :).Sernik gotowany na makowych spodach z dodatkiem wiśni i migdałów... polany sosem wiśniowym tworzy wspaniałą kompozycję smaków. Sernik do przygotowania nie tylko na Święta.
Bardzo delikatny,po prostu przepyszny :)
Zapraszam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26cm

KRUCHE CIASTO MAKOWE:
  • 600g mąki pszennej
  • 80g Smak sypkiego
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 150g masła zimnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat migdałowy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części. Tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem piec w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20 minut. Wyjąć wystudzić. Postępować podobnie z każdą częścią ciasta.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 150ml mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 350g wiśni bez pestek odsączyć na sicie z nadmiaru soku
  • 150g płatków migdałowych
  • 400g śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • wiśnie do dekoracji
SOS WIŚNIOWY:
  • 300g wiśni świeżych,mrożonych lub z kompotu
  • 50g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 15ml wody
  • 15 ml Wiśniówka
  • 5g mąki ziemniaczanej
Wiśnie zagotować z cukrem i cynamonem.Mąkę wymieszać z wodą i dodać do wiśni na sam koniec dodać wiśniówkę.Zagotować
Ostatecznie można rozpuścić konfiturę wiśniową. Do garnuszka przełożyć konfiturę i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się konfitury. Dodać 2 łyżki wody i wiśniówkę :)

Ser,jajka,cukier,cukier waniliowy oraz masło przełożyć do wysokiego garnka i razem gotować cały czas mieszając do połączenia się składników. Budyń rozpuścić w szklance letniego mleka i wlać do masy serowej,dodać aromat. Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza,zdjąć z ognia). 
Ułożenie:pierwszy blat ciasta,wylewamy połowę masy serowej,układamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi (50g).Nakładamy drugą część ciasta i wylewamy pozostałą częśc masy serowej. Przekładamy trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną-400g śmietanki utrzeć z cukrem pudrem.
Płatki migdałowe prażyć na suchej patelni i posypać wierzch oraz boki.
Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz