wtorek, 30 grudnia 2014

Prosta Szarlotka na kruchym spodzie


Kolejny wypiek,który gościł na świątecznym stole. Szukałam wiele przepisów z tradycyjną szarlotką i nie mogłam nic znaleźć tzn.żadne ciasto nie przypadło mi do gustu.Pełno było szarlotek z budyniem z pianką itp.a mi chodziło o tradycyjną szarlotką,taką jak robiła moja babcia. Z tym,że moja babcia wierzch posypywała cukrem :)
Stworzyłam swoją wersję szarlotki na kruchym spodzie z musem jabłkowym przykrytą warstwą kruchego ciasta i posypaną cukrem pudrem. Smak cudowny taki jaki miał być :)
Zapraszam :)
Wymiary na prostokątną blachę 28 cm x 24 cm

KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła twardego
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wykładamy na wysmarowaną masłem blachę i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 10min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni funkcja góra-dół. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki na ok.25-30 min. Podpieczony spód wyciągamy ale nie wyłączamy piekarnika.

MUS JABŁKOWY:
  • 1,5kg jabłek obranych (użyłam słodkich jabłek)
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do startych jabłek dodajemy cukier waniliowy,cukier puder,cynamon i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. Jeżeli wg Was masa jabłkowa będzie mało słodka dosypać cukru pudru wedle własnego uznania.
Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki i wałkujemy na wymiar blachy i układamy na musie jabłkowym.Dociskamy ciasto z każdej strony i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Smacznego :)



1 komentarz: