poniedziałek, 8 grudnia 2014

Migdałowe Gwiazdeczki


W związku z tym,iż wczoraj zakupiłam nowe foremki to dzisiaj postanowiłam je wykorzystać. Powstały migdałowe gwiazdeczki przełożone marmoladą oraz polane czekoladą. W smaku przypominały mi maślane ciasteczka z dzieciństwa,które mama robiła za pomocą maszynki :). Smak wspaniały,przy tym są kruchutkie i naprawdę wspaniałe.
Z podanych niżej składników wyszło mi ok.40 sztuk gwiazdeczek

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów (jeżeli nie macie możliwości zmielenia migdałów na drobny pył zwiększcie ilość mąki pszennej i pomińcie migdały)
  • 1 jajko wielkość L
  • 100g cukru pudru
  • 160g schłodzonego masła (w całości)
  • 10g cukru waniliowego
  • marmolada
Z podanych (prócz marmolady) składników należy zagnieść ciasto,uformować kulę i wsadzić na 60minut do lodówki,do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wycinamy za pomocą foremki gwiazdeczki lub inne kształty. Jeżeli macie zamiar wszystkie gwiazdki przełożyć marmoladą do wytnijcie 20 sztuk gwiazdek całych a w drugiej połowie wytnijcie małe krążki. Gwiazdki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra-dół przez ok.14minut.
Odkładamy do wystudzenia. Gwiazdki bez wyciętych krążków smarujemy delikatnie marmoladą i sklejamy z gwiazdką z wyciętym krążkiem,delikatnie dociskamy i środek wypełniamy marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 4 łyżki oleju
  • 100g czekolady mlecznej
Do garnuszka wlewamy olej i dodajemy połamaną czekoladę,gotujemy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści ciągle mieszając. Tak przygotowaną polewą,polewamy gwiazdki bez marmolady.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz