poniedziałek, 8 grudnia 2014

Makowiec zawijany prawie jak u babci


Makowiec zawijany prawie jak od babci,dlaczego prawie??? Dlatego,że pomału dorównuje temu od babci. Kiedy zapytałam się babci,jak robi makowiec i poprosiłam o przepis to usłyszałam "a dasz troszku tego i tego,i Ci wyjdzie". W sumie niczego się nie dowiedziałam i zaczęłam kombinować. Pierwsze makowce nie należały do bardzo udanych bo ciasto za cienko rozwałkowałam innym razem dałam za dużo farszu i w piekarniku się rozwalał. Dwa lata zajęło mi udoskonalanie przepisu i tym razem wyszedł taki jak powinien :).
Zachęcam wszystkich do upieczenia makowca zawijanego jeżeli jeszcze tego nie robiliście :)

Z podanych składników wychodzi jeden duży makowiec.Jeżeli chcecie upiec dwa wystarczy podwoić składniki.

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 20g świeżych drożdży
  • 120ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 350g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (1 całe jajko i jedno żółtko)
  • 80g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju
MASA MAKOWO-BAKALIOWA:
  • 380g gotowej masy makowej z puszki
  • 2 łyżki miodu
  • 50g rodzynek
  • 30g daktyli bez pestek
  • 10g płatków migdałowych
  • 40g orzechów włoskich
Zawsze używam gotowej masy makowej do której dodaje bakalie i miód. Wszystko mieszam i wykładam na ciasto.

Drożdze i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Następnie wsyp mąkę,sól, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto. Na sam koniec wlej rozpuszczone masło. Jeszcze raz wszystko razem wyrabiaj,aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Gotowe ciasto oprósz mąką,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcie na ok.90minut. Po tym czasie przełóż ciasto na blat posypany mąką i ponownie wyrabiaj.Uformuj prostokąt u mnie wymiary 45x35cm. Na środek nałóż masę makową zostawiając odstępy od każdego boku po ok.2cm. Zwijaj delikatnie ciasto i przełóż na blachę wyłożoną papierem do  pieczenia. Wierzch ciasto posmaruj delikatnie mlekiem. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni funkcja góra-dół i piecz przez ok.45-50 minut.
Pozostaw do wystudzenia następnie polukruj i posyp bakaliami.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Cukier puder utrzyj z ciepłą wodą. Jeżeli lukier wyjdzie za rzadki dosyp cukru pudru jeżeli za gęsty dolej wody.

*upieczone ciasto bez lukru można teraz upiec i zamrozić. Następnie wyjąć dzień przed Wigilią i w Wigilię tylko polukrować. Ciasto zachowuje swoją świeżość.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz