poniedziałek, 29 grudnia 2014

Makowiec z kruszonką na kruchym spodzie


Kolejny wypiek,który pojawił się u mnie na Świętach i już wiem,że będzie gościł co roku :)
Przed Świętami szukałam tradycyjnego makowca  na kruchym spodzie,takiego jak robiła moja babcia.Przeszukałam internet,żeby znaleźć coś podobnego i niestety nie znalazłam.Postanowiłam stworzyć swoją wersję. Kiedy wzięłam pierwszy kęs do buzi,uśmiechnęłam się i powiedziałam do siebie to jest właśnie to...:).
Serdecznie polecam :)
Składniki na tortownicę o wymiarze 26-28 cm

CIASTO KRUCHE:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 130g masła twardego
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nasmarowaną masłem tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem.

MASA MAKOWA:
  • 400g maku mielonego nie z puszki (jeżeli nie macie mielonego wtedy suchy mak gotujemy w mleku,osączamy i mielimy przez maszynkę)
  • 500ml mleka
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • aromat migdałowy
  • 3 łyżki miodu
  • bakalie i orzechy: u mnie rodzynki i orzechy włoskie
Mielony mak zalewamy 300ml mleka,dokładnie mieszamy i dodajemy cukier oraz masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż składniki dobrze się połączą. W osobnej szklance mieszamy pozostałe mleko tj.200ml z jajkami i budyniem. Wlewamy do gotującego się maku i cały czas mieszamy żeby masa makowa się nie przypaliła. Mieszamy do momentu,aż masa będzie gęstnieć. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję ściągamy z ognia dodajemy miód,aromat,kaszę i bakalie(wrzuciłam na "oko" rodzynki i orzechy). Mieszamy. Gotową masę przekładamy na wyłożonym spodem tortownicę.

KRUSZONKA:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • szczypta cynamonu
Z podanych składników wyrabiamy palcami kruszonkę i posypujemy masę makową. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 50min do zarumienienia się kruszonki.
Ostudzone ciasto lukrujemy

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą i regulujemy konsystencje. Jeżeli wyjdzie za gęsty dolewamy wodę,jeżeli za rzadki dosypujemy cukru pudru.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Już na makowca nie możemy patrzeć :p
    Ale masz ogromny punkt za kruszonkę na górze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie ciast, w te święta to ja nawet makowca nie spróbowałam choć moja babcia zrobiła.
    Pięknie no i pewnie pyszne ciasto.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło na prawdę znakomicie,jak u babci :). Za rok na pewno spróbujesz makowca...:)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie, jestem pewna, że smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie rozumiem tego przepisu, w proporcjach jest podane 500 ml mleka i dalej - mak mamy zalać tym całym mlekiem, a następnie dodać pozostałe mleko. Jakie pozostałe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za spostrzegawczość :) już poprawione

      Usuń