wtorek, 2 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z dziurką


Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznych kruchych ciasteczek z dziurką obtoczonych w migdałach i cukrze. Ciasteczka świetnie nadadzą się do zawieszenia na choinkę :). Zawierają szczyptę cynamonu i kardamonu dzięki temu zapach ciasteczek w trakcie pieczenia roznosi się po całym domu.
Zapraszam :)
Z podanego przepisu wychodzi ok.30sztuk
SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • aromat waniliowy (kilka kropel)
  • szczypta soli,cynamonu i kardamonu
  • 1 jajko
  • 120g masła
  • płatki migdałowe i cukier do posypania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4mm. Za pomocą okrągłych foremek wycinamy krążki o średnicy duży 7cm i mały 3cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy część ciasteczek migdałami a część cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.12-15min. Po ostudzeniu można przechowywać w pojemniku.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz