piątek, 5 grudnia 2014

Kardamonowe kruche precelki



Obiecane kardamonowe precelki :) kruchutkie z posypką cukrową oraz w polewie lukrowej z wiórkami kokosowymi. Jeżeli jeszcze nie macie nic na Mikołajki to naprawdę polecam :). Ciasteczka nadają się także do zawieszenia na choinkę. Sprawdzą się także jako słodki prezent dla najbliższych. Wspaniałe w smaku i przy tym niezwykle lekkie :).
Zapraszam :)
Składniki na ok.25 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 250g mąki pszennej
  • 130g masła w całości 
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (można użyć także gęstej śmietany)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 jajka
  • cukier kryształ,wiórki kokosowe
Z mąki,masła,miodu,jogurtu,kardamonu oraz jednego jajka zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto i dzielimy na 25 części (uformowałam z ciasta rulon i podzieliłam na 25 równych części). Z każdej części uformować wałeczek o długości ok.25cm i zwijać w kształt precla. Gotowe precelki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego precla smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem. Posypujemy część precli cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.17-19 minut.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Z podanych składników ucieramy lukier i maczamy w nim pozostałą część precli i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego:)



2 komentarze: