wtorek, 16 grudnia 2014

Holenderskie Pierniczki Kruidnoten


Pierniczki Kruidnoten to holenderskie tradycyjne pierniczki rozdawane 5 grudnia dzieciom przez pomocników Świętego Mikołaja. Robi się je błyskawicznie!!! Świetna alternatywa dla tych co nie mają czasu upiec tradycyjnych pierników. Pierniczki nie wymagają leżakowania są miękkie od razu po upieczeniu. Oblane czekoladą wprost rozpływają się w buzi :)
Zapraszam :)

Z podanego przepisu wychodzi ok.25 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g brązowego cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Z podanych składników wyrabiamy ciasto dodając 4-5 łyżek mleka. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni funkcja góra-dół i pieczemy ok.12-14 minut.
Pierniczki można polukrować,posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 2 łyżki oleju
  • 100g gorzekiej czekolady
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
Miód dodajemy do wrzącej wody i mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami oleju. Cukier puder mieszamy z kakao. Do sypkich składników wlewamy wodę z miodem i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pierniczki zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy na kratkę do zastygnięcia polewy.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz