środa, 17 grudnia 2014

Cynamonowe śnieżynki z kokosem


Obiecane z rana ciasteczka pod nazwą cynamonowe śnieżynki polane lukrem i posypane wiórkami kokosa. Mocno cynamonowe a w smaku przypominają pierniczki. Gdybym ich sama nie zrobiła to bym pomyślała,że to piernik :). Po upieczeniu ciasteczka są twarde ale kiedy zostaną polukrowane na następny dzień miękną.Polecam serdecznie a w szczególności teraz kiedy za oknem nie ma śniegu (u mnie śniegu brak).
Zapraszam :)
Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 250g masła twardego
  • 200g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów (można pominąć wtedy należy zwiększyć ilość mąki pszennej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cynamonu 
Z podanych składników należy zagnieść ciasto i włożyć na 30min do lodówki. Następnie z ciasta formować kuleczki w wielkości orzecha włoskiego i
delikatnie spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20 minut. Ostudzone ciasteczka polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Lukier nie może wyjść za gęsty więc regulujcie konsystencję poprzez dodanie odpowiedniej ilości cukru pudru lub wody.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. I cynamon i kokos wręcz ubóstwiamy :D
    Takie cuda można by jeść i jeść do ostatniego :)
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń