sobota, 13 grudnia 2014

Bakaliowe Kule



Ciasteczka z dużą ilością bakalii i czekolady,mięciutkie a zarazem chrupiące. Oprószone cukrem pudrem przypominają śnieżne kule. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki z pracy a kulki robię co roku i za każdym razem mąż się zachwyca :)Zachęcam do spróbowania. Przepis łatwy i szybki :)

Przepis na 15 sztuk sporych kul,jeżeli zrobicie kulki wielkości orzecha włoskiego wyjdzie znacznie więcej.

SKŁADNIKI:

  • 250g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko wielkość L
  • 1 łyżeczka sody
  • 350g mąki pszennej
  • dowolne bakalie: u mnie 100g czekolady gorzekiej,50g czekolady mlecznej,50g czekolady mlecznej potarkowanej,200g rodzynek,100g płatków migdałowych,50g kandyzowanego ananasa
Masło utrzeć z cukrem oraz jajkiem,następnie wsypać mąkę i sodę.Dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie sypkie ale takie ma być. Na sam koniec wrzucamy ulubione bakalie,czekoladę pokroiłam w drobną kostkę.Wymieszać. Z ciasta formować kulki(ciasto dobrze się lepi więc nie będzie żadnych trudności).
Gotowe kulki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni funkcja góra-dół przez ok.20-25 minut. Czas zależy od wielkości kulek u mnie średnio 23 minuty. Jeżeli zrobicie mniejsze kulki to po 15-18 minutach powinny być gotowe. Ciasto w trakcie pieczenia delikatnie popęka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Dla osób które uwielbiają słodkie rzeczy kulki można polać rozpuszczoną czekoladą :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz