sobota, 22 listopada 2014

Świąteczne prezenty pod białym puchem


Wszyscy zaczynają robić pierniki a ja zaczęłam od słodkich prezentów. Mikołaj tuż,tuż i jest to fajna alternatywa na zaskoczenie dziecka taką słodkością. Prezenty zostały zrobione z ciasta drożdżowego zabarwionego na czerwono,wewnątrz którego znajduje się  biały krem czekoladowy. Całość udekorowałam lukrem,posypałam gwiazdkami i owinęłam wstążką:).Szczerze polecam :)
Jeżeli nie macie barwników to możecie upiec zwykłe ciasto polukrować i ozdobić różnymi kolorowymi posypkami :)
Z poniższych składników wyszło mi 15 prezentów o wymiarach 10x10

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 50g cukru
  • 250ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 80g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta barwnika spożywczego w kolorze czerwonym
POZOSTAŁE:
  • biały krem czekoladowy o smaku kokosa (możecie użyć dowolnego kremu lub dżemy czy marmolady)
Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.60min.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i wałkujemy na prostokąt,z którego będziemy wykrawać kwadraty w rozmiarze 10x10.  Na środek kwadrata dajemy krem czekoladowy i sklejamy wszystkie rogi ze sobą. Następnie delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postępujemy z pozostałymi kwadratami. Gotowe prezenty zostawiamy na ok.30min aby podrosły. Podrośnięte prezenty smarujemy delikatnie mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.10-12 minut.
Po ostudzeniu lukrujemy.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Z podanych składników robimy lukier. Jeżeli wyjdzie za rzadki dosypujemy cukru pudru a jeżeli za gęsty dodajemy wodę.

Mała rada,jeżeli chcecie aby prezenty ładnie błyszczały po wystudzeniu możecie posmarować każdy prezent odrobiną miodu :)

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz