środa, 26 listopada 2014

Śnieżne arachidowe kule


Kiedy kończy się listopad zaczynam myśleć o zimie. Mimo,iż za oknem świeci słońce i nie ma śniegu postanowiłam to zimę przywołać do swojego domu:). Śnieżne arachidowe kule to nic innego jak zmielone orzechy ziemne w połączeniu z mlekiem w proszku i masłem czekoladowym obtoczone w pudrze. Robi się je naprawdę bardzo szybko. Polecam!!
Przepis podpatrzony na stronie moje wypieki ale zmodyfikowany przeze mnie :)


SKŁADNIKI NA OK.15 SZTUK:

  • 150g masła
  • 1,5 szklanki zmielonych na pył orzechów ziemnych (orzechy kupujemy bez soli)
  • 2 łyżki masła czekoladowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 szklanka mleka w proszku (kupiłam granulowane)
75g masła rozpuszczamy na patelni i wsypujemy zmielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałą część masła miksujemy z aromatem,cukrem pudrem oraz masłem czekoladowym. Stopniowo wsypujemy mleko w proszku i ciągle miksujemy do otrzymania gładkiej masy. 
Odrywamy po kawałku masy i tworzymy kulki. Układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na ok.1,5h .
Przed podaniem obtaczamy w pudrze.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz