czwartek, 13 listopada 2014

Pszenny chleb

Przepyszny pszenny chlebek w sam raz na śniadanie czy kolację. Mięciutki i delikatny. Do zajadania z samym masłem,z szynką,serem czy ulubionym dżemem. Przepis jest naprawdę prosty :)\
Zapraszam :)

SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK CHLEBA:
  • 250ml letniej wody
  • 100ml letniego mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z mlekiem i wodą,dodać cukier i sól. Wymieszać.Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciast odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30minut. Po tym czasie niewielką keksówkę smarujemy masłem,ciasto przełożyć na blat i uformować podłużny bochenek. Ciasto przełożyć do formy.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok.40minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz