piątek, 7 listopada 2014

Przedświąteczny kalendarz kulinarnych przygotowań

Kiedy mija 1 listopad i w sklepach zaczyna się pojawiać towar świąteczny coraz częściej myślimy o zbliżającym się Bożym Narodzeniu. W telewizji pojawiają się pierwsze reklamy,zaczyna się strojenie sklepów,centr handlowych,ulic. W większych miastach zaczynają się Jarmarki,zaczynamy słuchać świątecznych piosenek. Chyba większość z Nas uwielbia taką świąteczną atmosferę. To jest ten czas, w którym zaczynamy sobie planować co upiec na Święta,jakie potrawy przygotować,jakie prezenty wybrać dla najbliższych.
W dzisiejszym poście chciałabym Wam przedstawić kalendarz kulinarnych przygotowań,w którym znajdziecie informację co i kiedy najlepiej przygotować :). Może dla kogoś będzie to pomocna rzecz :)

5 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI:
  • już teraz możesz zakupić mięso i inne składniki na świąteczny pasztet
  • jest to dobry czas aby przygotować ciasto na dojrzewający staropolski piernik (leżakuje ok.4-5 tygodni)
  • można już upiec małe świąteczne pierniczki :)
4 TYGODNIE PRZED ŚWIĘTAMI:
  • można już zrobić postną kapustę(możesz przygotować farsz do uszek czy pierogów i ją zamrozić lub potraktować jako bazę do bigosu)
  • można już kupić większość ryb i je wyfiletować,jeszcze teraz będziesz miał/a duży wybór i unikniesz przedświątecznych kolejek
  • jest to świetny czas aby ugotować wywar z ryb i mięs,które zostaną dodane do zup lub galaret(wywar można zamrozić w pojemnikach)
3 TYGODNIE PRZED ŚWIĘTAMI:
  • jest to dobry czas na zrobienie pierogów i uszek,które możesz zamrozić
  • to także najlepszy czas aby naszykować zakwas na barszcz czerwony(gotowy zakwas można przechowywać w słoikach)
2 TYGODNIE PRZED ŚWIĘTAMI:
  • to dobry czas aby kupić śledzie
  • można już upiec schab,boczek,karkówkę
  • to także świetna pora aby upiec makowiec(makowiec można bez problemu zamrozić a dzień przed Świętami wyjąć i tylko polukrować)
TYDZIEŃ PRZED ŚWIĘTAMI:
  • można ugotować barszcz na wcześniej przygotowanym zakwasie(barszcz pozostawiony w chłodnym miejscu dotrwa bez problemu do Wigilii)
  • to dobra pora na zrobienie keksów,rolad oraz piernika
4,3,2 DNI PRZED ŚWIĘTAMI:
  • pora przygotować galarety z ryb czy mięsa
  • dobry czas na przygotowanie potraw ze śledziem
  • można ugotować zupę grzybową
  • rozmróź kapustę wigilijną
  • ugotuj kompot z suszu i trzymaj go w chłodnym miejscu
  • kup i upiecz drób
23 GRUDZIEŃ:
  • zrób kutię
  • pokrój warzywa na sałatkę oprócz cebuli.Cebulę i majonez dodaj dopiero przed podaniem.Cebula wcześniej wkrojona może spowodować skwaszenie dania
  • w dzień Wigilii usmaż ryby
  • ugotuj kluski lub łazanki
Życzę radosnych i smacznych przygotowań :)

2 komentarze:

  1. Ryby smarze dzień prze Wigilią i odgrzewam w piekarniku posypane wiórkami masła powolutku w małej temperaturze. Pyszne i mniej roboty w24

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cenna informacja,dziękuję i na pewno w tym roku tak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń