wtorek, 25 listopada 2014

Glazura Czekoladowa


Kolejną propozycją zdobienia pierniczków to glazura czekoladowa. Moje pierniki zostały pokryte czekoladą i dodatkowo ozdobiłam lukrem królewskim. W tym poście podam tylko przepis na glazurę czekoladową pochodzącą ze strony moich wypieków,którą robię już kolejny rok.
Przepis na pierniki i lukier znajdziecie tutaj Pierniczki lukrowane.


GLAZURA CZEKOLADOWA:

  • 28 g gorzkiej czekolady
  • 3 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, golden syrupu)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w małym rondelku nad parą cały czas mieszając (można też w mikrofali).
Cukier puder przesiać z kakao do dużej miski. Miód i wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku, wymieszać i wlać do miski z cukrem - dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Skorygować konsystencję kroplami gorącej wody w razie potrzeby, dobrze miksując za każdym razem.
Ozdobić pierniczki (ja nabijam delikatnie pierniczek od spodu na wykałaczkę, następnie maczam w glazurze). Glazura dość szybko krzepnie, można ją trzymać w naczyniu z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby zastygła całkowicie, można ją podgrzać i dodać kilka kropel gorącej wody, wymieszać do gładkości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz