sobota, 15 listopada 2014

Piernikowe batoniki musli



Święta tuż,tuż więc wpadłam na świetny pomysł aby zrobić batoniki musli w połączeniu z pierniczkami :). Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę :). Batoniki są aromatyczne z wyczuwalną nutą przyprawy piernikowej i samych pierników. Dodatek bakalii powoduje,że myślę o zbliżających się Świętach :).
Myślę,że dzieci pokochają takie batoniki i można je dołączyć do drugiego szkolnego śniadania. Sprawdzą się także jako dodatek do kawy czy gorącej aromatycznej herbaty :)

 Zapraszam na przepis

SKŁADNIKI NA BATONIKI 6 SZTUK:
  • 350g płatków owsianych
  • 100g orzechów ziemnych nie solonych
  • 80g rodzynek
  • 200g gotowych ciastek pierniczków bez polewy czekoladowej(mogą być lukrowane)
  • 100g masła
  • 250g miodu
  • 15g przyprawy do piernika
Suche składniki wkładamy do dużej miski,pierniki kruszymy na małe kawałeczki. Masło rozpuszczamy razem z miodem i zalewamy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Masa nie powinna być zwarta ani za bardzo płynna.
Naczynie w rozmiarach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę bakaliową.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.25min. Po upieczeniu odstawiamy naczynie na ok.30minut w chłodne miejsce. Po tym czasie masę kroimy nożem na 6 równych części. Wyjmujemy batoniki i studzimy dalej na kratce aż całkowicie się "zetną" i zrobią się lekko twarde.


Smacznego :)






1 komentarz: