czwartek, 20 listopada 2014

Piernik z pomarańczą i budyniem cynamonowym



Święta czuć z daleka, kiedy w kuchni roznosi się zapach piernika,pomarańczy i cynamonu.
Moja wizja Tortu piernikowego zrodziła się nie dawno i sama byłam ciekawa efektu końcowego. Piernik został przełożony masą budyniową z kaszy manny i cynamonu oraz kawałkami pomarańczy. Wierzch wykończyłam bitą śmietaną i posypałam czekoladą. Smak niesamowity,lekko winny z wyczuwalną pomarańczą i cynamonem.
Musicie spróbować,myślę że zaskoczycie swoich gości :)
Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

CIASTO PIERNIKOWE:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka wielkość L
  • 120ml oleju użyłam rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 300g dżemu pomarańczowego
  • 15g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 150g cukru
Sodę mieszamy w osobnym naczyniu z mąką. Jajka ucieramy z cukrem i wlewamy olej. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wsypujemy mąkę z sodą. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładany do wyłożonej formy papierem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.55-60min to tzw.suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przestudzony piernik kroimy na trzy równe części.

KREM BUDYNIOWO-CYNAMONOWY:
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 800ml mleka
  • 300g cukru
  • 300g masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki cynamonu
Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier i kaszę mannę. Cały czas mieszamy doprowadzając do zagotowania i uzyskania konsystencji gęstego budyniu.Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

DODATKOWO:
  • 2 duże pomarańcze (obrane ze skórki i pokrojone w małą kosteczkę
  • 330ml śmietany kremówki użyłam 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
Na pierwszym kręgu piernika rozsmarowujemy cieńko część masy budyniowej,następnie kładziemy połowę pomarańczy i pokrywamy warstwą masy(masa powinna pokryć pomarańcze). Układamy kolejny okrąg piernikowy i postępujemy w ten sam sposób. Przykrywamy trzecią częścią piernika i dekorujemy wierzch i boki kremem budyniowym.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i za pomocą szprycy dekorujemy wierzch. Czekolady ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch i boki ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz