wtorek, 25 listopada 2014

Pierniczki lukrowane



Pierwsze w tym roku pierniczki. Dekoracje lukrem są niezmiernie pracochłonne i robiłam to pierwszy raz. Myślę,że nie wyszło źle ale zawsze może być lepiej :)
Z podanego przepisu wyszło mi ok.40 sztuk pierniczków

SKŁADNIKI:
  • 100g masła
  • 200g cukru pudru
  • 250g mąki pszennej
  • 150g miodu
  • 1 jajko wielkość L
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło należy rozpuścić,dodać miód,cukier puder i przyprawę do piernika. Chwilę podgrzać i przestudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę i sodę,wymieszać. Następnie wylewamy płynne masło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok.4-5mm i foremkami wycinamy kształty.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.8min.
Po ostudzeniu polukrować.

LUKIER KRÓLEWSKI:
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Cukier puder przesiewamy przez sito następnie ubijamy aby lekko się spieniło. Dodajemy cukier puder i ucieramy tak długo aż uzyskamy jednolitą gładką i gęstą masę.
Gęstość można regulować dodając kilka kropli ciepłej wody lub cukru pudru.
Przygotowany lukier przekładamy do woreczka foliowego odcinając rożek. Im mniejszy otwór,tym precyzyjniejsze będzie zdobienie.

Smacznego i miłej zabawy w zdobieniu :)


4 komentarze:

  1. Pierniczki wyglądają cudnie. Sporo pracy to Panią kosztowało. Zapraszam do mnie http://kuchniapszczoly.blogspot.com/.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) lukrowanie jest bardzo pracochłonne :)

      Usuń
  2. Ciasto rozwałkować tak grubo ? Te na zdjęciu wyglądają na cieńsze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność :) już poprawione chodziło o mm :)

      Usuń