Przepyszne małe markizy z wyczuwalną nutą aromatu pomarańczowego przełożone białym kremem z czekolady. Najlepiej smakują na drugi dzień wtedy rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z książki "czekolada" autora E.Bailey,który został przeze mnie zmodyfikowany.
Z poniższych składników wyszło mi 20 sztuk ciasteczek
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki soli
- 130g masła w temperaturze pokojowej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ubijamy razem z cukrem,aromatem i jajkiem na jasną masę. Następnie dodajemy sól,proszek i mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Powstałą masę przełóż na folię spożywczą,owiń i włóż do lodówki na ok.40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto,oprósz blat mąką raz ciasto. Ciasto będzie klejące więc podsypuj mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok.3-4mm i wycinaj krążki o średnicy 4cm.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż krążki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.7-8 minut.
Zostaw ciasteczka do wystudzenia
KREM CZEKOLADOWY:
- 100ml śmietany 36%
- 100g białej czekolady
- 70g masła
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Śmietanę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,ściągamy z palnika i dodajemy czekoladę oraz aromat. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło i wlewamy przestudzoną czekoladę. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowany krem nakładamy na jedną połówkę ciastka i przykrywamy drugim.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 2 łyżki oleju
- 100g czekolady gorzkiej
Olej wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu,następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną czekoladą dekorujemy wierzch ciasteczek.
Smacznego :)
A ja myślałem, że to pączki :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń