wtorek, 18 listopada 2014

Markizy czekoladowo-pomarańczowe


Przepyszne małe markizy z wyczuwalną nutą aromatu pomarańczowego przełożone białym kremem z czekolady. Najlepiej smakują na drugi dzień wtedy rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z książki "czekolada" autora E.Bailey,który został przeze mnie zmodyfikowany.
Z poniższych składników wyszło mi 20 sztuk ciasteczek

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 130g masła w temperaturze pokojowej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ubijamy razem z cukrem,aromatem i jajkiem na jasną masę. Następnie dodajemy sól,proszek i mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Powstałą masę przełóż na folię spożywczą,owiń i włóż do lodówki na ok.40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto,oprósz blat mąką raz ciasto. Ciasto będzie klejące więc podsypuj mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok.3-4mm i wycinaj krążki o średnicy 4cm.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż krążki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.7-8 minut.
Zostaw ciasteczka do wystudzenia

KREM CZEKOLADOWY:
  • 100ml śmietany 36%
  • 100g białej czekolady
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Śmietanę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,ściągamy z palnika i dodajemy czekoladę oraz aromat. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło i wlewamy przestudzoną czekoladę. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowany krem nakładamy na jedną połówkę ciastka i przykrywamy drugim. 

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 2 łyżki oleju
  • 100g czekolady gorzkiej
Olej wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu,następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną czekoladą dekorujemy wierzch ciasteczek.

Smacznego :)





2 komentarze: