niedziela, 9 listopada 2014

Kostka mleczno-marcepanowa


Kiedy zrobiłam blok czekoladowy z zastosowaniem mleka w proszku stwierdziłam,że fajnie byłoby zrobić jakieś ciasto w którym ponownie użyje tego produktu. Tym razem chciałam,żeby ciasto było przełożone masą...szukałam i znalazłam idealny przepis ze strony mojewypieki.pl,który oczywiście zmodyfikowałam. Do masy użyłam także marcepana,który pozostał z rogali marcińskich. Stylizacja na wzór Świąteczny i ciasto samo w sobie także nadaje się na nadchodzące Boże Narodzenie. Jeżeli ktoś jest miłośnikiem słodkich wypieków i mleka w proszku to z pewnością pokocha tą kosteczkę. Zapraszam :)

Składniki na blachę o wymiarach 28x24

CIASTO BISZKOPTOWE:
  • 7 białek
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oliwy
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku praz oliwę i cały czas miksujemy. Na sam koniec dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy już łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20-25min do tzw.suchego patyczka. Ciasto wykładamy i studzimy.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwie części.

KREM MLECZNO-MARCEPANOWY:
  • 250g mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 350g masła
  • 100g marcepanu
  • 10g cukru wanilinowego
Mleko zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.Odstawić do ostygnięcie. Masło ucieramy wraz z marcepanem,następnie stopniowo wlewamy ostudzone mleko. Na sam koniec wsypujemy mleko w proszku i cały czas miksujemy aż krem będzie gładki i jednolity.
Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i przykrywamy drugą połówką.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Odstawiamy do wystudzenia wtedy polewa stężeje.
Po wystudzeniu polewamy wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki. Polewa i krem szybko zastygają. Kiedy polewa zastygnie robimy kleksy z bitej śmietany.

DODATKOWO:
  • śmietana kremówka 36% małe opakowanie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka borówek
Śmietanę ubijamy na puch wraz z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i robimy kleksy na polewie czekoladowej. Dekorujemy borówką lub innym ulubionym owocem :)

Smacznego:)





2 komentarze: