czwartek, 27 listopada 2014

Ciasteczka cynamonowo-kajmakowe


Dzisiaj trochę eksperymentowałam i wynikiem tego są ciasteczka widoczne na zdjęciu. Do swojego eksperymentu wykorzystałam masę kajmakową i cynamon. Ciasteczka wyszły niesamowite a podczas pieczenia delikatnie się rozpływają dlatego podczas nakładania na blachę należy zachować spore odległości.
Najlepsze do zjedzenia ze szklanką mleka albo kakao :)
Zapraszam :)

Składniki na ok.20-25 sztuk w zależności jak duże chcecie mieć ciasteczka

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masy kajmakowej-krówkowej z puszki (użyłam SM Gostyń)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego (możecie użyć zwykłego cukru)
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel syropu waniliowego (możecie użyć aromatu waniliowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeżeli macie ochotę to do masy możecie dodać ulubione bakalie :)
Mąkę łączymy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło,cukier,syrop i masę kajmakową ucieramy i na sam koniec wsypujemy mąkę. Dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy ciasto formując placki (pamiętajcie o odstępach ponieważ ciasteczka podczas pieczenia się rozlewają).
Pieczemy w 190 stopniach funkcja góra-dół przez ok.15-18min. 

Smacznego:)



1 komentarz: