środa, 5 listopada 2014

Blok Czekoladowy z bakaliami


Pamiętacie słynny blok czekoladowy z czasów dzieciństwa??? Ja nigdy nie zapomnę tego smaku. Kiedy mama po raz pierwszy zrobiła takie cudo w domu to w minutę ciasto się rozeszło :). Smak niesamowity i to mleko w proszku do tego duża ilość herbatników...mmm,pychota :)
Ja do swojego bloku dorzuciłam dodatkowo bakalie. Na stronach internetowych każdy podaje swoje proporcje na ciasto więc ja także podam swoje :)

BLOK CZEKOLADOWY
  • więcej niż pół szklanki wody
  • 200g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 40 sztuk herbatników
  • płatki migdałowe,żurawina,orzechy laskowe
Do garnka wlewamy wodę,cukier oraz masło. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy kakao. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy mleko w proszku i kruszymy herbatniki. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo,bardzo gęsta. Na sam koniec sypnęłam garść orzechów,płatków oraz żurawiny. Jeszcze raz dokładnie wymieszałam. Masę przełożyłam do małej keksówki. Polecam wyłożyć formę folią spożywczą wtedy ciasto będzie można łatwo wyjąć. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc :)

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz