piątek, 24 października 2014

Szarlotka po Królewsku



Wczoraj wieczorem mąż powiedział do mnie abym zrobiła "nietypową" szarlotkę,żeby była inna od wszystkich.Zaczęła się zastanawiać co zrobić aby Go zaskoczyć. Na początku ciasto miało powstać na biszkopcie ale stwierdziłam,że to nie będzie nic nadzwyczajnego. Pomyślałam,że stworzę szarlotkę przekładaną ciastem kruchym a wierzch udekoruje bitą śmietaną i czekoladą. Tak powstała szarlotka po królewsku. Kiedy mąż zobaczył ciasto był zaskoczony wyglądem i smakiem :).
Jest przepyszna,polecam :)

Składniki na blachę o wymiarach 28x24

CIASTO KRUCHE:

  • 600g mąki pszennej
  • 4 jajka wielkości M
  • 200g masła chłodnego
  • 200g cukru
  • 165g serka homogenizowanego
Z powyższych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Blachę smarujemy masłem i każdą część ciasta pieczemy osobno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.15-20min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli macie większą blachę to składniki z pewnością wystarczą z tym,że ciasto wyjdzie trochę cieńsze niż moje.

MUS JABŁKOWY:
  • 1,2k
  • 100g cukru
  • 60g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 galaretki o smaku cytrynwym
Jabłka kroimy w kostkę,przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.Gotujemy aż jabłka puszczą sok i zrobi się mus. Dodajemy cynamon i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy galaretki,orzechy,odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Ostygnięty mus włożyłam na godzinę do lodówki.

BITA ŚMIETANA:
  • 400ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier puder.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 2 łyżki oleju
  • 100g czekolady mlecznej
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kruche ciasto przekładamy na przemian musem a na wierzch dajemy ubitą śmietaną i polewamy czekoladą (czekoladę wylewałam za pomocą łyżki robiąc tzw.wężyk). 
Udekorować płatkami migdałowymi i kawałkami orzecha włoskiego.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz