piątek, 31 października 2014

Bułki Poznańskie




Zapraszam Was na słynne bułki poznańskie domowej roboty. Bułki smakują na słodko jak również z serem żółtym,pomidorem czy wędliną. Przepis nie jest trudny a zapach świeżego pieczywa w domu niczego Ci nie zastąpi :)
Zapraszam :)


SKŁADNIKI NA 8 SZTUK BUŁECZEK:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml letniej wody
  • 40g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
Drożdże wraz z cukrem ucieramy w letniej wodzie. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na ok.45min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto na stolnicy i rolujemy. Ciasto kroimy na 8 równych części. Blachę wykładamy papierem d pieczenia.Każdą część bierzemy do rąk i formujemy kulę,lekko spłaczamy na blasze. Odstawiamy do napuszenia na ok.30min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 225 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 17min.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz