sobota, 11 października 2014

Piernik z musem dyniowo-gruszkowym i praliną migdałową


Nie ukrywam,ale jest to mój kolejny eksperyment. Jak zaczynam piec ciasto to układam sobie w myślach jak ono powinno wyglądać i zaczynam mieszać wszystko ze wszystko...tak powstało to cudo:)
Pierwszy raz miałam do czynienia z dynią i bałam się,że coś mi nie wyjdzie. Postanowiłam dynię połączyć z gruszką. Biała masa powstała na bazie jogurtu greckiego i praliny orzechowej. Smak zachwycający.
Zapraszam :)
Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach 28x24 jednak ciasta wychodzi bardzo dużo i można upiec także w większej blaszce.

CIASTO PIERNIKOWE:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka wielkość L
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 słoiczek dżemu (użyłam truskawkowego)
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Z podanych składnik ucieramy mikserem ciasto. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.50-55min do tzw.suchego patyczka.

MUS DYNIOWO-GRUSZKOWY:
  • 1kg dyni
  • 2 duże gruszki
  • 2 galaretki morelowe
  • 300g cukru
Dynie i gruszkę kroimy w kosteczkę.Przekładamy do garnka i dosypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż gruszka i dynia puszczą soki. Następnie całość zmiksowałam blenederem i gotowałam jeszcze ok.15min. Do ciepłego musu wsypałam 2 galaretki i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.

PRALINA MIGDAŁOWA:
  • 100g migdałów ze skórką
  • 2 łyżki wody
  • 60g cukru
Na patelnie wlewamy wodę i równomiernie na patelni rozprowadzamy cukier. Nie mieszamy. Czekamy,aż cukier się skrystalizuje i nabierze brązowej barwy trwa to ok.10min. Następnie wsypujemy migdały i dokładnie mieszamy aby migdały pokryły się karmelem. Na blachę wyłożoną papierem wylewamy karmel i odstawiamy do ostygnięcia na 15min. Po tym czasie karmel stwardnieje i będzie można go łamać.
Ostygniętą pralinę połamałam i zblendowałam (czynność pracochłonna,powoli czułam jak mi się blender pali :)).

MASA JOGURTOWO-PRALINOWA:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła 200g
  • pralina migdałowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200ml wody
  • 200g śmietanki kremówki 36%
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.Śmietankę ubijamy na puch dodając powoli cukier puder. Następnie dodajemy masło i cały czas ucieramy. Dodajemy jogurt i pralinę. Na sam koniec dodajemy galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki oleju
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy połamaną  czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Upieczone i ostygnięte ciasto kroimy aby powstały nam dwa blaty. Na pierwszym wierzchu blata wylewamy mus dyniowo-gruszkowy a następnie większą część masy jogurtowo-pralinowej (wszystko może mieć konsystencje lejącą),przekładamy drugim blatem i wylewamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby wszystko zastygło. Na sam koniec polewamy czekoladą :)

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz