sobota, 4 października 2014

Drożdżówki z budyniem


Zapraszam na pyszne drożdżówki z budyniem. Wersja lepsza niż sklepowa. Świetny pomysł na drugie śniadanie jak również świetnie pasuje do kawki czy popołudniowej herbaty :).
Bułeczki są mięciutkie i przepyszne:) co tu więcej pisać...po prostu musicie je upiec.

Składniki na 8 bułeczek lub 6 większych:

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 450g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 70g masła rozpuszczonego i schłodzonego
  • 100g cukru
  • 50g drożdży świeżych
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem. Następnie dosypujemy mąkę i masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 60min. Jak już wcześniej pisałam przy przepisie na rogaliki ciasto wyrabiam o drazu a nie tak jak w innych przepisach na stronach internetowych najpierw zaczyn a później reszta. Ciasto mi zawsze wychodzi. Jeżeli macie swoje przyzwyczajenia to róbcie jak Wam wygodnie.

POZOSTAŁE:
  • 1 opakowanie budyniu bananowego z cukrem
Budyń przyrządzamy zgodnie z opakowaniem

Po wyrośnięciu, zagniatamy ciasto i formujemy kule i spłaszczamy na blasze. Dolnym spodem szklanki dociskamy do ciasta robiąc dołeczek. Do dołeczka wlewamy budyń.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni funkcja góra-dół na 20-25min.

LUKIER:
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder mieszamy z wodą jeżeli będzie za rzadki dosypujemy cukru pudru,jeżeli za gęsty dolewamy wody.

Wystudzone bułeczki polewamy lukrem.


2 komentarze:

  1. Jak byłam młodsza uwielbiałam takie, zawsze prosiłam mamę, żeby mi takie kupiła: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz możesz spróbować sama upiec,mam nadzieję że mój przepis przywoła czasy Twojego dzieciństwa :)

      Usuń