Zapraszam na pyszne drożdżówki z budyniem. Wersja lepsza niż sklepowa. Świetny pomysł na drugie śniadanie jak również świetnie pasuje do kawki czy popołudniowej herbaty :).
Bułeczki są mięciutkie i przepyszne:) co tu więcej pisać...po prostu musicie je upiec.
Składniki na 8 bułeczek lub 6 większych:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 450g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 70g masła rozpuszczonego i schłodzonego
- 100g cukru
- 50g drożdży świeżych
POZOSTAŁE:
- 1 opakowanie budyniu bananowego z cukrem
Po wyrośnięciu, zagniatamy ciasto i formujemy kule i spłaszczamy na blasze. Dolnym spodem szklanki dociskamy do ciasta robiąc dołeczek. Do dołeczka wlewamy budyń.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni funkcja góra-dół na 20-25min.
LUKIER:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wystudzone bułeczki polewamy lukrem.
Jak byłam młodsza uwielbiałam takie, zawsze prosiłam mamę, żeby mi takie kupiła: ))
OdpowiedzUsuńTeraz możesz spróbować sama upiec,mam nadzieję że mój przepis przywoła czasy Twojego dzieciństwa :)
Usuń