wtorek, 23 września 2014

Szarlotka z budyniem i bezą




Zapraszam na mój pierwszy post szarlotkowy:).
Kiedy zaczął się wrzesień pomyślałam sobie,że czas upiec ciasto z jabłkami.Pierwsza myśl,która mi przyszła do głowy to tatrzańska szarlotka...ale wyszło zupełnie coś innego.
Szarlotka na kruchym cieście z pysznymi jabłkami,budyniem z dodatkiem likieru oraz niesamowitą bezą to mój mały eksperyment,który wszystkim zasmakował :)
Serdecznie zapraszam!!!

Składniki na blachę o wymiarach 39x24

KRUCHE CIASTO:
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego może być także kwaśna śmietana 18%
Do miski wsypujemy mąkę,cukier puder oraz proszek do pieczenia.Wszystko razem mieszamy, następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło,żółtka oraz jogurt grecki. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

NADZIENIE JABŁKOWO-BUDYNIOWE:
  • 1kg jabłek obranych,pokrojonych w plasterki
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (użyłam śmietankowych)
  • 650ml mleka
  • 100ml likieru jajecznego*
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • kilka łyżek bułki tartej
*jeżeli ktoś woli bez alkoholu wtedy zwiększamy ilość mleka o 100ml
    BEZA: 
    • 4 białka
    • 120g cukru pudru
    • 1 łyżka budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
    • pół łyżeczki cynamonu (można pominąć)
    Wyjmujemy  jedną połówkę ciasta z lodówki,rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy.Nakłuwamy ciasto widelcem.
    Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10minut.
    Po tym czasie wyjmujemy ciasto i posypujemy bułką tartą i układamy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem.
    Budyń rozrabiamy w 100ml ajerkoniaku a mleko gotujemy z 3 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlewamy budyń rozrobiony z ajerkoniakiem. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu.
    Jeszcze ciepły budyń wylewamy na jabłka.
    Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cynamon.Przygotowaną bezę nakładamy na budyń a na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałą część ciasta.
    Pieczemy bez termoobiegu z funkcją góra-dół przez ok.50-60 min aż góra ciasta ładnie się zarumieni.
    Lekko przestudzić posypać cukrem pudrem.


    Smacznego!!!




      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz