piątek, 26 września 2014

Rogaliki drożdżowym z marmoladą


Obłędne rogaliki z marmoladą,które zostały zrobione z ciasta drożdżowo-jogurtowego. Niezwykle mięciutkie,rozpływające się w ustach. Przepyszny dodatek do kawy.
Naprawdę polecam:)

Z poniższego ciasta wyszło mi 16 sztuk bardzo dużych rogalików.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej
  • 300g mąki chlebowej(można spokojnie zwiększyć ilość mąki pszennej o 300g jeżeli nie posiadacie mąki chlebowej)
  • 50g drożdży
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
Moje ciasto drożdżowe wyrabiam bardzo szybko. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozcieramy z jogurtem i cukrem. Następnie wsypuje mąki i wbijam jajka. Dokładnie mieszam,aż ciasto zacznie oddychać tzn.zaczną pojawiać się pęcherzyki. Na końcu dodaję roztopine i wystudzone masło. Jeszcze raz mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 60min.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • dowolna marmolada(u mnie wieloowocowa)
LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłej wody
Cukier puder ucieramy z wodą. Jeżeli będzie za gęsty dodaj wody, jeżeli za rzadki dosyp cukru pudru(ja zrobiłam dosyć gęsty).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Formujemy dosyć duży okrąg tylko ciasto nie może być za cienkie. Z każdej części ciasta wyszło po 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kładziemy łyżkę marmolady i zwijamy dłuższym bokiem.
Blachę wykładamy papierem i układamy rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy przez 20min.
Wystudzone rogaliki dekorujemy lukrem.

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz